Ciasto z rabarbarem powinno zachować odpowiednie proporcje pomiędzy słodyczą a wyczuwalnie kwaśnym posmakiem. Tartę z rabarbarem kocham za cudownie kruche ciasto, które znakomicie współgra z soczystym nadzieniem. Jeśli dodamy do tego gałkę kremowych lodów, otrzymamy idealny deser na czerwcowe popołudnia.
Cenię sobie proste przepisy na ciasta, które można zrobić właściwie w kilka chwil. Ta tarta udaje się nawet takim amatorom w pieczeniu jak ja 🙂 Kruchy spód wykonuję z mąki mieszanej, a zamiast masła używam oleju kokosowego.
Przepis na tartę z rabarbarem
Spód (proporcje na formę do pieczenia tart − 25 cm):
1 szklanka mąki przennej i ½ szklanki mąki jaglanej (można użyć orkiszowej lub owsianej)
140 g oleju rozpuszczonego oleju kokosowego
szczypta soli
jedno jajko
łyżeczka stewii
Nadzienie z rabarbaru:
500 g rabarbaru (ok. 5-6 łodyżek)
2 niepełne łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru (opcjonalnie stewia)
1/3 łyżeczki cynamonu
szczypta skórki pomarańczowej
wanilia z 1 laski lub jeden cukier wanilinowy
sok z ½ cytryny
Przygotowanie:
- ciasto kruche
Mąkę wsypać do miski, dodać stewię, sól i olej kokosowy. Miksować przez około 1 minutę lub rozcierać wszystko palcami. Dodać jajko i jeszcze przez chwilkę miksować lub zagniatać ręką, aż ciasto będzie gładkie. Uformować z niego kulę, rozpłaszczyć i włożyć do lodówki na około 30 minut.
- nadzienie z rabarbaru
Rabarbar umyć (nie obierać) i odciąć liście. Osuszone łodyżki posiekać na 1-2 cm kawałeczki. Przełożyć do miski, zasypać cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną, skórkę pomarańczową, cynamon i wanilię.
- Piekarnik rozgrzać do 200 °C. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, po czym ułożyć w formie. Ciasto nakłuwamy widelcem, na środku układamy rabarbar. Wierzch skrapiamy sokiem z cytryny, aby mąka ziemniaczana na wierzchu rozpuściła się. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 35-40 minut.
Smacznego!
