Właściwości spiruliny sprawiają, że jej działanie można przyrównać do leku. Algi morskie stanowią jedno z najbardziej skoncentrowanych źródeł różnorodnych składników odżywczych. Za sprawą cennych aminokwasów, kwasu gamma-linolenowego (GLA) i dobroczynnych minerałów wykazuje między innymi silne właściwości przeciwwirusowe. Spirulina chroni przed anemią, regeneruje wątrobę, reguluje ciśnienie krwi i wspomaga proces oczyszczania organizmu.
Spirulina – zielone mięso o niesamowitych właściwościach
Spirulina to proste jednokomórkowe algi morskie. Zielono-niebieskie organizmy wzięły swoją nazwę od łacińskich słów „helix” i „spiral” dotyczących ich cech fizycznych (spirulina przypomina spiralę). Pod nazwą spirulina kryją się sinice należące do rzędu Oscillatoriales. Zalicza się do nich gatunek Arthrospira platensis. Naturalnym środowiskiem życia spiruliny są ciepłe jeziora Meksyku oraz Afryki. Spirulina stanowiła źródło pożywienia dla Azteków w XVI-wiecznym w Meksyku. Spirulinę zalicza się do superżywności, a specjaliści wyróżniają ją jako produkt przyszłości ze względu na to, że zawiera wszelkie składniki niezbędne do utrzymania prawidłowego poziomu odżywienia organizmu. Nie bez powodu nazywa się ją „zielonym mięsem” – zawiera bowiem niespotykanie dużo wartościowego białka, a jego ilość jest trzykrotnie wyższa niż w czerwonym mięsie! Uznaje się, że dwie łyżki spiruliny zastępują białkowy posiłek. Wysoka przyswajalność spiruliny (na poziomie ok. 90%) i różnorodność składników odżywczych sprawiają, że od lat króluje w czołówce pokarmów, które mogłyby rozwiązać problem głodu na świecie. Niepozorna alga o głębokim odcieniu szmaragdowej zieleni stanowi więc idealny preparat odżywczy, który doskonale wzmacnia organizm.
Spirulina – wartości odżywcze
Białka i aminokwasy
Wartościowe białko stanowi budulec ok. 55-70% suchej masy alg. Zawiera 18 aminokwasów, w tym 8 niezbędnych, z których zbudowane są białka. Z tego powodu może stanowić idealny suplement diety dla osób, które regularnie trenują – białko buduje mięśnie, a 3 wartościowe aminokwasy egzogenne (izoleucyna, leucyna i walina) wspomagają nośniki energii w kryzysie energetycznym oraz zmniejszają zmęczenie. Dzięki nim zwiększają się zarówno zdolności wysiłkowe, jak i regeneracyjne. Suplementację spiruliną mogą rozważyć również weganie chcący wyrównać zawartość wartościowego białka w diecie.
Żelazo
Spirulina to także porcja pełnowartościowego żelaza (ma go znacznie więcej niż czerwone mięso i szpinak). Przeprowadzone badania udowadniają, że żelazo ze spiruliny absorbowane jest skuteczniej niż z syntetycznych suplementów żelaza. Regularne spożywanie spiruliny powinny więc rozpatrzyć kobiety cierpiące na anemię.
Kwas gamma-linelonowy (GLA)
Spirulina to jedyne znane, oprócz mleka matki, źródło skondensowanego GLA (dlatego nazywa się ją niekiedy „Mlekiem Matki Ziemi”). Kwas gamma-linelonowy, podobnie jak: kwasy kwas alfa-linolenowy, kwas linolowy, kwas eikozapentaenowy (EPA), kwas dokozaheksaenowy (DHA), zalicza się do rodziny kwasów Omega. Nienasycone kwasy tłuszczowe neutralizują wolne rodniki i łagodzą stany zapalne.
Chlorofil (zawiera dwa razy więcej chlorofilu niż młody jęczmień).
Chlorofil jest znany głównie dzięki jego oczyszczającym i odtruwającym właściwościom. Spirulina zawiera jeden z najwyższych poziomów stężenia chlorofilu spotykanych w naturze (nieco większą ilość posiada inna alga morska, chlorella). Chlorofil doskonale odtruwa organizm z toksyn i metali ciężkich.
Beta-karoten (około 10 razy więcej niż w marchwi)
Spirulina jest najbogatszym źródłem naturalnego beta-karotenu słynącego ze swych właściwości przeciwutleniających. Badania wykazują, że pokarmy bogate w beta-karoten minimalizują ryzyko zapadnięcia na choroby nowotworowe.
Cenna witamina B12
Spirulina jest najbogatszym źródłem witaminy B12. Jest to istotna informacja dla wegan, ponieważ witaminę tę bardzo trudno jest pozyskać ze źródeł roślinnych. Witamina B12 bierze udział w tworzeniu krwinek czerwonych, reguluje pracę mięśni.
Fikocyjanina
Fikocyjanina – niebieski barwnik, występujący u krasnorostów, kryptofitów i sinic – to fitoskładnik, który wpływa na komórki macierzyste niezbędne do tworzenia krwinek białych odpowiedzialnych za funkcjonowanie układu odpornościowego.
Witaminy i sole mineralne
Oprócz powyższych składników, spirulina zawiera witaminy: B1, B2, B3, B6, B9, D, E, K, A oraz magnez, potas, sód, fosfor, mangan, cynk i selen.
Spirulina – właściwości
Podnosi odporność organizmu
Aminokwasy, witaminy i minerały zawarte w spirulinie wzmacniają organizm, aktywując jego mechanizmy naprawcze. Kwas gamma-linelonowy sprawia, że działa przeciwzapalnie, a beta-karoten, chlorofil oraz fitoskładniki działają jak szczotka, która wymiata z organizmu wolne rodniki. Suplementację spiruliną zaleca się przy chorobach autoimmunologicznych. Udowodniono, że pozytywnie wpływa na przebieg leczenia raka. Pomaga zwalczyć m.in. komórki białaczkowe.
Reguluje ciśnienie krwi i pomaga w normalizacji poziomu cholesterolu
Systematyczne przyjmowanie spiruliny pomaga wyregulować ciśnienie krwi. Oczywiście, o ile idzie w parze ze zdrową dietą i aktywnością fizyczną. Spirulina jest też jednym z najlepszych naturalnych sposobów na obniżenie poziomu złego cholesterolu. Ponoć już 8 g spiruliny dziennie przyjmowanych codziennie przez ok. cztery miesiące pomaga w normalizacji poziomu cholesterolu.
W walce z chorobami wątroby
Przyjmowanie spiruliny stanowi alternatywną formę terapii u osób z chorobami wątroby. Osoby cierpiące na takie schorzenie, które przyjmowały 5 g spiruliny dziennie przez trzy miesiące mogły pochwalić się lepszymi wynikami badań.
Ulga dla alergików
Spirulina łagodzi objawy alergii za sprawą silnych właściwości przeciwzapalnych. Spirulina wycisza alergie – osoby przyjmujące ją regularnie łagodniej przechodzą objawy związane z alergicznym zapaleniem błony śluzowej nosa.
Poprawa wyglądu i oczyszczanie
Bomba antyoksydantów zawarta w spirulinie skutecznie zapobiega starzeniu się skóry. Algi morskie wygładzają ją i pomagają zwęzić pory. Dobre efekty daje stosowanie spiruliny zewnętrznie – algi morskie są składnikiem wielu odżywczych kosmetyków, których zadaniem jest dogłębne oczyszczenie i dotlenienie skóry. Ja preferuję domowe maseczki ze spiruliny i zielonej glinki – to połączenie sprawdza się idealnie u osób, które zmagają się z nadprodukcją sebum.
Przepis na domową maseczkę ze spiruliny znajdziecie TU.
Przeciwstarzeniowe i odtruwające właściwości spiruliny nie dotyczą tylko narządów wewnętrznych – zyskuje na tym skóra, paznokcie i włosy, które stają się gładsze i bardziej odżywione. Wysoka dawka chlorofilu doskonale odtruwa organizm z toksyn i metali ciężkich. Chlorofil działa „odmładzająco” na układ krwionośny, co sprzyja oczyszczaniu.
Spirulina – moje doświadczenia
Nie byłabym sobą, gdybym po części informacyjnej, nie nawiązała do swoich doświadczeń ze spiruliną 🙂 A są spore – przyjmuję ją bowiem od dwóch lat. I nie wyobrażam sobie rezygnacji z tego suplementu 🙂 Cudowne działanie spiruliny odczułam przede wszystkim jako alergik. Jeszcze dwa lata temu miałam stwierdzone alergie na niemal wszystkie pyłki oraz alergię pokarmową. Regularne przyjmowanie spiruliny (połączone z przyjmowaniem oleju z czarnuszki) sprawiło, że przez ten czas alergie zaczęły się wyciszać. Obecnie tylko sporadycznie cierpię na alergiczny nieżyt nosa, a większość alergii odeszło w niepamięć. Niestety, nie jest aż tak kolorowo, ponieważ alergia na psa pozostała, ale nie przestaję walczyć o to, aby znów móc normalnie przebywać ze swoim pupilem. Poza znacznym złagodzeniem alergii, spirulina przyniosła mi ulgę w problemach z wątrobą, czego potwierdzeniem były prawidłowe próby wątrobowe (wcześniej miałam przekroczone normy). Oczywiście, nie byłoby pewnie takiego efektu, gdyby nie szła za tym lekkostrawna dieta i przyjmowanie odpowiednich mieszanek ziołowych, ale uważam, że regularne przyjmowanie spiruliny pomogło mi w odtruwaniu wątroby.
Spirulina – którą wybrać
Decydując się na suplementację spiruliną, trzeba wybrać tę od sprawdzonego producenta, którą hoduje się w odpowiednich warunkach. Jest to ważne, ponieważ wiele firm, upatrując ogromny zysk w produkcji alg morskich, hoduje je często w zanieczyszczonych basenach. Spirulina niewiadomego pochodzenia może być też skażona metalami ciężkimi. Warto jest więc zainwestować w suplement dobrej jakości. Polecam spirulinę hawajską, którą hoduje się w Kailua Kona, gdzie panują najlepsze na świecie warunki do produkcji spiruliny, a proces suszenia i tabletkowania odbywa się bez żadnych strat składników odżywczych. Na co dzień przyjmuję spirulinę Spirulina Pacifica w tabletkach, tzw. spiruletkach. 180 tabletek kosztuje ok 62 zł. Porcja dzienna to 6 tabletek.
Sproszkowaną spirulinę dodaję głównie do koktajli (ale troszeczkę; odstrasza mnie jej zapach pokarmu dla rybek :)) i stosuję zewnętrznie.
Przetestowałam kilka suplementów ze spiruliną dopóki nie trafiłam na Spirulinę Pacifica. Na drugim miejscu postawiłabym mix spiruliny z chlorellą i acerolą od Sanbios. 100 tabletek kosztuje ok. 40 zł.
Spirulina a chlorella – czym się różnią
Osoby rozważające suplementację spiruliną, często nie wiedzą czym się różni spirulina od chlorelli oraz zastanawiają się, które algi morskie najlepiej wybrać. Różnice pomiędzy nimi są naprawdę subtelne. Dotyczą głównie budowy – spirulina ma kształt spirali i budowę wielokomórkową bez jądra – chlorella zaś posiada jądro i ścianę komórkową. Jeśli chodzi o działanie, chlorella, z racji wyższej zawartości chlorofilu, wykazuje silniejsze działanie oczyszczające organizm. Spirulina natomiast wyrównuje niedobory składników odżywczych i wzmacnia organizm. Różnice pomiędzy spiruliną a chlorellą obrazuje poniższa tabelka:
Przypisy: G. Puyfoulhoux, Iron Availability from Iron-Fortified Spirulina by an in Vitro Digestion/ Caco-2 Cell Culture Model, Food Chem 2001, s. 1625–1629. Raposo MF i in., Bioactivity and Applications of Sulphated Polysaccharides from Marine Microalgae, Mar Drugs 2012, s. 233-252. What Is Spirulina, www.naturalways.com The effects of spirulina on allergic rhinitis, Cingi C, Conk-Dalay M, Cakli H, Bal C., Eur Arch Otorhinolaryngol 2008
Przyjmujecie preparaty ze spiruliną? Jakie macie doświadczenia? 🙂