Złote mleko wzmacnia odporność i pomaga walczyć z infekcją. Jak Przepis na złote mleko i pastę z kurkumy jest bardzo prosty. Jak zrobić złote mleko? Zobacz mój przepis na złote mleko i wskazówki dotyczące wyboru odpowiednich produktów.
Złote mleko. Niesamowite właściwości kurkumy
Najnowsze badania dowodzą, że lecznicze właściwości kurkumy są w stanie wydłużyć życie! Złoty proszek wykazuje bowiem działanie przeciwnowotworowe, oczyszcza wątrobę i zapobiega chorobom serca. Moc kurkumy wykorzystuje się w medycynie ajurwedyjskiej od lat.
Kurkuma to znana w kuchni orientalnej przyprawa o charakterystycznej żółtopomarańczowej barwie. Pochodzi z Indii, gdzie wytwarza się ją z ostryżu − rośliny korzennej przypominającej imbir.
Charakterystyczny kolor przyprawy jest zasługą kurkuminy − organicznego związku będącego przeciwutleniaczem polifenolowym − i to właśnie za jej sprawą możemy doświadczać pełnego spektrum cudownych właściwości złotego napoju, który stanowi idealną alternatywę dla kakao.
Gdy przychodzą chłodniejsze dni, automatycznie nabieram ochoty na rozgrzewające, korzenne złote mleko oraz herbatkę z czystka 🙂
Właściwości złotego mleka
- Idealny sojusznik w walce z przeziębieniem – wspomaga leczenie kaszlu (działa wykrztuśnie i antybakteryjnie), rozgrzewa i hamuje proces zapalny.
- Wzmacnia naturalną odporność organizmu.
- Działa antydepresyjnie, pomaga w zasypianiu. Te właściwości są szczególnie przydatne, gdy przychodzi jesień, a wraz z nią – czasowe obniżenie nastroju 😉
- Zwalcza wolne rodniki, chroni przed nowotworami.
- Wspomaga proces oczyszczania wątroby.
Czytaj też:
7 naturalnych sposobów, na problemy ze snem
Detoks – skuteczne oczyszczanie organizmu w 5 krokach
Jaką kurkumę wybrać?
Do przygotowania złotego mleka możemy wykorzystać zarówno świeży korzeń, jak i kurkumę w proszku – ważne, aby jej pochodzenie było sprawdzone.
Aby móc w pełni skorzystać z cennych właściwości danego produktu, trzeba wybierać tylko te najlepszej jakości. Zasada ta dotyczy również kurkumy, dlatego przy jej wyborze powinniśmy zwrócić uwagę, by pochodziła z upraw ekologicznych. Warto, aby kurkuma w proszku była opatrzona certyfikatem, np. Organic Label.
Do celów leczniczych nie powinno się kupować kurkumy (zarówno świeżej, jak i w proszku) z Chin, ponieważ tamtejsze uprawy zaliczają się do najbardziej zanieczyszczonych metalami ciężkimi.
Jak przygotować złote mleko? [2 sposoby]
Złote mleko możemy zrobić z uprzednio przygotowanej i trzymanej w lodówce pasty z kurkumy lub dodając wszystkie potrzebne składniki do gotującego się mleka (oczywiście mleka nie zagotowujemy, a miód dodajemy na samym końcu, gdy wywar jest już trochę przestudzony – zapobiega to utracie cennych składników).
1. Pasta z kurkumy
Kurkuma uwalnia swoje właściwości przy gotowaniu w wodzie/mleku przez co najmniej 8 minut.
Gotową pastę przechowujemy w szklanym słoiczku w lodówce przez maksymalnie dwa tygodnie. Do przygotowania napoju dodajemy łyżeczkę pasty, a wykonujemy ją w następujący sposób:
Składniki:
2-3 łyżki ekologicznej kurkumy w proszku
1/2 szklanki wody (lub więcej, jeśli pasta będzie zbyt gęsta i zbita)
2-3 szczypty mielonego czarnego pieprzu
Pieprz jest bardzo ważnym składnikiem złotego mleka, ponieważ zawarta w nim piperyna zwiększa wchłanianie cennej kurkuminy. Warto więc zapamiętać – jeśli kurkuma, to zawsze w duecie ze szczyptą pieprzu 🙂
Wykonanie:
Wodę doprowadź do wrzenia i dodaj kurkumę z pieprzem. Gotuj mieszając, aż powstanie gęsta pasta. Lekkie gotowanie się musi trwać co najmniej 8 minut. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodaj wody, jeśli zbyt rzadka – kurkumy 😉 Podane proporcje są na oko, dlatego spokojnie sami możemy odpracować pastę. Pamiętaj, że pasta z kurkumy nie może się przypalić!
Gotową pastę należy wystudzić i przełożyć do szklanego pojemniczka. Do przygotowania złotego mleka stosujemy jedną łyżeczkę na szklankę (250 ml) mleka.
Przepis na złote mleko – jedna porcja
Składniki:
- 250 ml wybranego mleka roślinnego
- łyżeczka oleju kokosowego (kurkumina rozpuszcza się w tłuszczach)
- ¾ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki imbiru
- dwie szczypty cynamonu lub ekologicznej mieszkanki korzennej do kawy
- szczypta pieprzu
- miód według uznania
Wykonanie:
Wszystkie składniki (oprócz miodu, miód dodajemy na samym końcu po lekkim przestudzeniu wywaru) przekładamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu kilka minut aż napój będzie bardzo ciepły, ale pilnujemy, żeby nie doprowadzić do zagotowania! Na końcu dodajemy miód i nasze złote mleko gotowe. Możemy przenieść się na bezpieczną pozycję i okupować kanapę z tajną, rozgrzewającą bronią w dłoniach 😉
Lubicie złote mleko czy raczej nie możecie się do niego przekonać? 🙂
