Przepis na ciastka owsiane jest szybki i prosty − wystarczą jedynie 4 składniki, by w kilka chwil wyczarować chrupiącą i zdrową przekąskę. Ciastka z płatków owsianych świetnie nadają się na drugie śniadanie.
Przepisów na ciastka owiane jest mnóstwo. Nic dziwnego − przygotowuje się je w kilka chwil i są zdrową alternatywą dla popularnych, chrupiących ciasteczek. Podstawowy przepis możemy dowolnie modyfikować, dodając do nich suszone owoce, nasiona czy orzechy. Ciasteczka owsiane mogą być wegańskie − z bananem czy jabłkami, które wiążą masę, lub klasyczne.
Ja proponuję dziś bardziej klasyczny przepis − z dodatkiem jajka i oleju kokosowego, zamiast masła, i ksylitolem, zamiast cukru. Klasyczne owsianki robię z 4 składników, ale możemy też sięgnąć po ulubione dodatki, np. rodzynki, siemię lniane czy pestki dyni.
Zobacz przepisy:
Fit ciasto czekoladowe z kremem z mleczka kokosowego
Czekoladowe pralinki z orzechami
Fit sernik na zimno z daktylowym karmelem
Klasyczny przepis na ciastka owsiane
(około 25 sztuk)
- 3 szklanki płatków owsianych
- 125 g oleju kokosowego (łyżka oleju kokosowego to ok. 25 g)
- 5 łyżek mleka
- pół szklanki ksylitolu lub miodu
- jajko
Przygotowanie:
Olej kokosowy, mleko, ksylitol lub miód umieść w garnuszku i podgrzej do momentu rozpuszczenia się składników.
Całość zdejmij z ognia i połącz z płatkami owsianymi. Gdy lekko przestygnie, dodaj jajko i dokładnie wymieszaj.
Masę za pomocą łyżki wykładaj na rozłożony papier do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-12 minut, aż ciasteczka będą lekko rumiane. Pozostaw na blasze do wystygnięcia.
Zobacz: