Pestka awokado ma dużo zdrowotnych właściwości i zawiera więcej substancji odżywczych niż sam miąższ. Dowiedz się, jak jeść pestkę awokado i poznaj zastosowania.
Który to już raz przygotowując sałatkę czy guacamole, pozbyłeś się pestki awokado? Oczywiście nie ma w tym nic dziwnego − mało kto zdaje sobie bowiem sprawę z bogactwa właściwości odżywczych zamkniętych we wnętrzu owocu.
Pestka awokado − nowy superfood?
Awokado coraz chętniej włączamy do naszej diety − oprócz walorów smakowych, przemawia za tym wysoka zawartość naturalnych przeciwutleniaczy, czyli witamin C, A, E, flawonoidów, polifenoli oraz mającego zbawienny wpływ na układ krwionośny kwasu oleinowego (omega-9). O tym, że antyoksydanty neutralizują odpowiedzialne za rozpad komórek wolne rodniki wie niemal każdy z nas.
Przeciwutleniacze pomagają więc na dłużej zachować młodość i zapobiec rozwojowi nowotworów. Popularyzacja sposobu żywienia bogatego w owe substancje pociągnęła za sobą modę na superfoods. Lista produktów posiadających niezwykłe wartości odżywcze jest bardzo długa i znajdziemy na niej zarówno egzotyczne nasiona chia, jaki i siemię lniane czy czosnek. Do spisu superżywności dołączyłabym jeszcze pestkę awokado. Dlaczego? Otóż zawiera ona o ponad połowę więcej przeciwutleniaczy niż sam miąższ! Jakie dobrodziejstwa z tego wynikają?
Pestka awokado − właściwości
- Na infekcje, na odporność
Oczywistą zaletą przyjmowania takiej bomby antyoksydacyjnej jest wzmocnienie systemu immunologicznego. Zawarta w niej dawka przeciwutleniaczy jest tak duża, że pestka awokado z powodzeniem może służyć do konserwowania żywności. Jeśli więc robisz sałatkę lub guacamole, wystarczy włożyć do środka pestkę, która przedłuży czas przechowywania potrawy w lodówce i pomoże zachować jej naturalny odcień.
- Na odchudzanie
Ogromna zawartość rozpuszczalnego błonnika czyni z pestki awokado strażnika zdrowia i szczupłej sylwetki. Jeśli chcesz zatem wyregulować pracę jelit, oczyścić organizm z toksyn, a przy tym schudnąć − dodawaj zmieloną pestkę do potraw.
- Bo przeciwutleniacze to nie wszystko...
Pestka awokado to również bogactwo witamin z grupy B, a w szczególności niezbędnego do prawidłowego rozwoju płodu kwasu foliowego. Pestka zawiera również znaczne ilości potasu, co pozytywnie wpływa na układ krążenia.
Pestka awokado − jak jeść?
Pestkę wystarczy suszyć przez 3 dni na słońcu, następnie włożyć do woreczka/ reklamówki i rozbić młotkiem. W celu uzyskania proszku pestkę mielimy w wytrzymałym blenderze lub rozdrabniamy w moździerzu. Ja ususzone pestki często ścieram na tarce.
Pestkę awokado w otrzymanej postaci dodajemy do zup, koktajli i sałatek. Możemy robić z niej również napar (zalewamy wrzątkiem i parzymy ok. 10 minut). Z racji wyczuwalnej goryczki radzę dodać trochę owocowego suszu oraz łyżeczkę miodu.
Peeling z pestki awokado, czyli co jeszcze możesz z niej zrobić
Awokado świetnie nawilża skórę i, dzięki zawartości koenzymu Q10, przywraca jej sprężystość. Domowe maseczki z awokado od dawna robią furorę wśród zwolenniczek naturalnej pielęgnacji, a pozyskiwany z owoców olej stanowi składnik wielu kosmetyków upiększających. Niszcząca wolne rodniki pestka okazuje się być równie skuteczna w pielęgnacji skóry suchej i pozbawionej jędrności. Peeling z pestki awokado daje podobne efekty do tego z ziaren kawy i kryształków cukru − pobudza mikrokrążenie oraz produkcję włókien kolagenu, znacząco wpływa na poprawę kolorytu skóry.
PRZEPIS NA PEELING Z PESTKI AWOKADO
Zmieloną na proszek pestkę wystarczy wymieszać na gładką masę z olejem kokosowym. Do mieszanki możemy dodać kilka kropli ulubionego olejku (ja zwykle dodaję trochę pomarańczowego i z paczuli).
Peeling wmasowujemy w ciało okrężnymi ruchami. Pozostawiamy na 10-15 minut, po czym spłukujemy. Regularność to podstawa, zatem zauważalnych efektów możemy się spodziewać, stosując peeling dwa razy w tygodniu przez dłuższy czas.
Kto z Was następnym razem nie wyrzuci pestki awokado? 😉
