• KOSMETYKI NATURALNE
    • Kosmetyki DIY
  • ZDROWIE
  • KUCHNIA
  • LIFESTYLE
  • WNĘTRZA
  • O mnie
  • Kontakt

Sign up to receive exclusive content updates, fashion & beauty tips!

  • O mnie
  • Kontakt
Martka Natura
  • ZDROWIE
  • KUCHNIA
  • WNĘTRZA
Martka Natura
  • LIFESTYLE
  • KOSMETYKI NATURALNE
ZDROWIE

Pestka awokado – jak jeść? Właściwości i zastosowanie

By Martka Natura Posted on 14 maja, 201718 marca, 2018 1 Comment

Pestka awokado ma dużo zdrowotnych właściwości i zawiera więcej substancji odżywczych niż sam miąższ. Dowiedz się, jak jeść pestkę awokado i poznaj zastosowania.

Który to już raz przygotowując sałatkę czy guacamole, pozbyłeś się pestki awokado? Oczywiście nie ma w tym nic dziwnego − mało kto zdaje sobie bowiem sprawę z bogactwa właściwości odżywczych zamkniętych we wnętrzu owocu.

Pestka awokado − nowy superfood?

Awokado coraz chętniej włączamy do naszej diety − oprócz walorów smakowych, przemawia za tym wysoka zawartość naturalnych przeciwutleniaczy, czyli witamin C, A, E, flawonoidów, polifenoli oraz mającego zbawienny wpływ na układ krwionośny kwasu oleinowego (omega-9). O tym, że antyoksydanty neutralizują odpowiedzialne za rozpad komórek wolne rodniki wie niemal każdy z nas.

Przeciwutleniacze pomagają więc na dłużej zachować młodość i zapobiec rozwojowi nowotworów. Popularyzacja sposobu żywienia bogatego w owe substancje pociągnęła za sobą modę na superfoods. Lista produktów posiadających niezwykłe wartości odżywcze jest bardzo długa i znajdziemy na niej zarówno egzotyczne nasiona chia, jaki i siemię lniane czy czosnek. Do spisu superżywności dołączyłabym jeszcze pestkę awokado. Dlaczego? Otóż zawiera ona o ponad połowę więcej przeciwutleniaczy niż sam miąższ! Jakie dobrodziejstwa z tego wynikają?

Pestka awokado − właściwości

  • Na infekcje, na odporność

Oczywistą zaletą przyjmowania takiej bomby antyoksydacyjnej jest wzmocnienie systemu immunologicznego. Zawarta w niej dawka przeciwutleniaczy jest tak duża, że pestka awokado z powodzeniem może służyć do konserwowania żywności. Jeśli więc robisz sałatkę lub guacamole, wystarczy włożyć do środka pestkę, która przedłuży czas przechowywania potrawy w lodówce i pomoże zachować jej naturalny odcień.

  • Na odchudzanie

Ogromna zawartość rozpuszczalnego błonnika czyni z pestki awokado strażnika zdrowia i szczupłej sylwetki. Jeśli chcesz zatem wyregulować pracę jelit, oczyścić organizm z toksyn, a przy tym schudnąć − dodawaj zmieloną pestkę do potraw.

  • Bo przeciwutleniacze to nie wszystko...

Pestka awokado to również bogactwo witamin z grupy B, a w szczególności niezbędnego do prawidłowego rozwoju płodu kwasu foliowego. Pestka zawiera również znaczne ilości potasu, co pozytywnie wpływa na układ krążenia.

Pestka awokado − jak jeść?

Pestkę wystarczy suszyć przez 3 dni na słońcu, następnie włożyć do woreczka/ reklamówki i rozbić młotkiem. W celu uzyskania proszku pestkę mielimy w wytrzymałym blenderze lub rozdrabniamy w moździerzu. Ja ususzone pestki często ścieram na tarce.

Pestkę awokado w otrzymanej postaci dodajemy do zup, koktajli i sałatek. Możemy robić z niej również napar (zalewamy wrzątkiem i parzymy ok. 10 minut). Z racji wyczuwalnej goryczki radzę dodać trochę owocowego suszu oraz łyżeczkę miodu.

Peeling z pestki awokado, czyli co jeszcze możesz z niej zrobić

Awokado świetnie nawilża skórę i, dzięki zawartości koenzymu Q10, przywraca jej sprężystość. Domowe maseczki z awokado od dawna robią furorę wśród zwolenniczek naturalnej pielęgnacji, a pozyskiwany z owoców olej stanowi składnik wielu kosmetyków upiększających. Niszcząca wolne rodniki pestka okazuje się być równie skuteczna w pielęgnacji skóry suchej i pozbawionej jędrności. Peeling z pestki awokado daje podobne efekty do tego z ziaren kawy i kryształków cukru − pobudza mikrokrążenie oraz produkcję włókien kolagenu, znacząco wpływa na poprawę kolorytu skóry.

PRZEPIS NA PEELING Z PESTKI AWOKADO

Zmieloną na proszek pestkę wystarczy wymieszać na gładką masę z olejem kokosowym. Do mieszanki możemy dodać kilka kropli ulubionego olejku (ja zwykle dodaję trochę pomarańczowego i z paczuli).

Peeling wmasowujemy w ciało okrężnymi ruchami. Pozostawiamy na 10-15 minut, po czym spłukujemy. Regularność to podstawa, zatem zauważalnych efektów możemy się spodziewać, stosując peeling dwa razy w tygodniu przez dłuższy czas.

Kto z Was następnym razem nie wyrzuci pestki awokado? 😉

signature

Share

0
co zrobić z pestki awokadojak jeść pestkę awokadokosmetyki diypeeling z pestki awokado

Subscribe so you don’t miss a post
Sign up with your email address to receive news and updates!

Pestka awokado – jak jeść? Właściwości i zastosowanie

up next

Pyłek pszczeli (pyłek kwiatowy) – właściwości i dawkowanie pierzgi
You Might Also Like
Antyoksydanty w diecie. Produkty, które wymiatają wolne rodniki
Antyoksydanty w diecie. Produkty, które wymiatają wolne rodniki
Posted on 31 maja, 2019
Naturalna ochrona skóry przed słońcem − 5 sposobów
Naturalna ochrona skóry przed słońcem − 5 sposobów
Posted on 26 czerwca, 20178 lipca, 2018
Detoks – skuteczne oczyszczanie organizmu w 5 krokach. Jak zacząć?
Detoks – skuteczne oczyszczanie organizmu w 5 krokach. Jak zacząć?
Posted on 11 marca, 201812 kwietnia, 2018
Naturalne antybiotyki – 10 najlepszych naturalnych antybiotyków
Naturalne antybiotyki – 10 najlepszych naturalnych antybiotyków
Posted on 19 października, 201929 lutego, 2020
Złote mleko – przepis. Jak zrobić złote mleko?
Złote mleko – przepis. Jak zrobić złote mleko?
Posted on 27 października, 2019
Co zamiast cukru – lista zdrowych zamienników cukru [TOP 9]
Co zamiast cukru – lista zdrowych zamienników cukru [TOP 9]
Posted on 18 września, 2018

Facebook

Bonjour!

Bonjour!

Jestem Martka i na co dzień próbuję: *żyć w zgodzie z naturą *łączyć pracę z blogowaniem* robić ładne zdjęcia* ... i mieć do tego wszystkiego dystans :)

signature
Read more

Follow me

Najpopularniejsze posty

  • kurkuma właściwości Kurkuma – jak stosować? 6 niezwykłych właściwości [PRZEPISY]
  • olej z czarnuszki na włosy Olej z czarnuszki na włosy i twarz. Jak stosować olej z czarnuszki?
  • maski do włosów garnier Maski do włosów Garnier Fructis Hair Food – hit czy kit? [RECENZJA]
  • żel aloesowy Żel aloesowy – właściwości. Gdzie kupić i jak wybrać najlepszy?
  • naturalne kremy przeciwsłoneczne Naturalne kremy przeciwsłoneczne – 26 filtrów z dobrym składem [PRZEGLĄD]

Szukaj

Archiwa

Instagram

Recent Pins

KUCHNIA

Muffiny z fasoli – przepis na bezglutenowe muffinki czekoladowe
KUCHNIA

Muffiny z fasoli – przepis na bezglutenowe muffinki czekoladowe

By Martka Natura Posted on 10 sierpnia, 2020
Syrop z cebuli – przepis. Jak zrobić syrop z cebuli?
KUCHNIAZDROWIE

Syrop z cebuli – przepis. Jak zrobić syrop z cebuli?

By Martka Natura Posted on 17 marca, 2020
Złote mleko – przepis. Jak zrobić złote mleko?
KUCHNIAZDROWIE

Złote mleko – przepis. Jak zrobić złote mleko?

By Martka Natura Posted on 27 października, 2019
Naturalne antybiotyki – 10 najlepszych naturalnych antybiotyków
KUCHNIAZDROWIE

Naturalne antybiotyki – 10 najlepszych naturalnych antybiotyków

By Martka Natura Posted on 19 października, 201929 lutego, 2020

Categories

KOSMETYKI NATURALNE

KUCHNIA

LIFESTYLE

WNĘTRZA

ZDROWIE

  • Most Popular
  • Most commented

Calendar

Kwiecień 2021
P W Ś C P S N
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
« Mar    

Subscribe

Sign up to receive exclusive content updates, fashion & beauty tips!

Follow me on

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • RSS
  • KOSMETYKI NATURALNE
    • Kosmetyki DIY
  • ZDROWIE
  • KUCHNIA
  • LIFESTYLE
  • WNĘTRZA
  • O mnie
  • Kontakt
Copyrights © 2019 BUZZBLOGPRO. All Rights Reserved.

We use cookies to ensure you get the best experience on our website.

OK