Muffiny z fasoli to jedne z najpopularniejszych fit słodkości. Muffiny z fasoli robi się błyskawicznie − wszystkie składniki wystarczy zblendować! Babeczki są bezglutenowe i dietetyczne.
Muffiny z fasoli − prosty deser w wielu odsłonach
Kilka składników, niecałe pół godziny pieczenia i pyszne, wilgotne czekoladowe muffiny z fasoli meldują się na pokładzie. Choć przepisów w sieci jest sporo, ja podaję podstawowy i sprawdzony przeze mnie. Możemy go swobodnie modyfikować, wzbogacając o sezonowe dodatki, np. garść malin latem. W sezonie jesienno-zimowym stawiam jednak na korzenne smaki − do muffinek z fasoli dodaję cynamon, imbir i orzechy.
Babeczki z fasoli to idealny deser na szybko. W jesiennej odsłonie uwielbiam je w towarzystwie herbatki z rozmarynem i domowej konfitury.
Przepis na muffiny z fasoli
Składniki (około 8 sztuk)
- puszka czerwonej fasoli
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki karobu (można zastąpić kakao)
- 1 łyżka kakao
- 3 łyżki ksylitolu lub erytrolu
- płaska łyżeczka ekoproszku do pieczeni lub sody
- odrobina mielonego imbiru
- pół łyżeczki cynamonu
- dwie krople zapachu migdałowego
- dowolne owoce suszone lub orzechy – u mnie pecan
Przygotowanie:
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę i przelewamy do foremek na muffinki. Orzechy układamy na wierzchu. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Gotowe 🙂
Z muffinkami jest podobnie jak z fasolowym brownie − smakują nawet tym, którzy najbardziej wyśmiewają moje bezglutenowe i bezlaktozowe przepisy, czyli tacie i mężowi 😉