Jakie zioła warto pić na co dzień? Od kilku lat przygotowuję regularnie ziołowe napary. Oprócz „nieśmiertelnej” mięty i rumianku, w mojej szafce kuchennej znajduje się spora kolekcja ziół, wśród których prym wiodą: czystek, skrzyp z pokrzywą, kwiat ślazu, lawendę czy nawet… wrzos!
Napar powstaje w wyniku zalania rozdrobnionego ziela wrzącą wodą. Napary najczęściej wykonywane są takich części rośliny jak: liście, kwiaty, części nadziemne, drobne nasiona, czyli z surowce dające się łatwo ekstrahować. Napary, nazywane potocznie herbatkami ziołowymi, najlepiej pozostawiać pod przykryciem na około 5-15 minut, aby dobrze się zaparzyły i nie utraciły olejków eterycznych.
Cold brew herbs? Czemu nie!
Sposób przygotowania ziół, który praktykuję w sezonie wiosenno-letnim to tzw. parzenie na zimno. Popularną cold brew tea możemy przygotowywać z wybranych mieszanek ziół. Łyżeczkę/ dwie ziół wsypuję do szklanej butelki i zalewam przegotowaną letnią wodą, wstawiam następnie do lodówki na całą noc i następnego dnia mam gotowy napój. Wystarczy dodać plasterek cytryny, odrobinę miodu i ruszać w drogę. Czasem w ten sposób przygotowuję cały dzbanek.
Najbardziej spektakularnie i magicznie wygląda w tej odsłonie herbatka zaparzona z kwiatów ślazu. Napar zyskuje piękną niebieską barwę, a po dodaniu soku z cytryny dzieją się prawdziwe czary – kolor zmienia się na fioletowy. Niestety efekt ten jest krótkotrwały, bo po kilku minutach przybiera już słomkową barwę. Aby cieszyć się pięknym niebieskim (lub fioletowym kolorem), najlepiej jest kupić gotową mieszankę Butterfly pea tea.

Moje ulubione zioła
1. Kwiat ślazu przynosi ulgę w wielu dolegliwościach układu oddechowego i pijam go nie tylko ze względu na cudowny kolor, przynosi także ulgę w alergii. W medycynie ludowej ślaz dziki znany jest od dawna. Stosowano go w terapii przeziębień i infekcji, podawano dorosłym i dzieciom.
2. Czystek – to zioło, które piję najdłużej. Mam za sobą ponad roczną kurację. Czystek trzykrotnie przewyższa zieloną herbatę pod względem zdrowotnych właściwości i – w przeciwieństwie do niej – pozbawiony jest substancji psychoaktywnych (teobrominy, teofiliny, teiny). Herbatkę z czystka można pić zatem bez ograniczeń. Czystek to bomba polifenoli, które neutralizują wolne rodniki i wzmacniają odporność. I właśnie te wzmacniające właściwości czystka cenię najbardziej. Spisuje się zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, ale może pić przez cały rok.
Czystek (zioło) – właściwości i zastosowanie herbatki z czystka
3. Skrzyp z pokrzywą
Nie dość, że ta mieszanka jest pyszna, to jeszcze świetnie wpływa na skórę i włosy. Popijam tę mieszankę od roku. Czasem dodaję do niej jeszcze kilka listków mięty i miód. To prawdziwy napar na urodę. Wzmacnia naczynia krwionośne, włosy oraz paznokcie. Oprócz tego pozytywnie wpływa na pracę układu moczowego oraz układu krążenia. Działa przeciwzapalnie.
Nowa moda na zioła – pijalnie ziół podbijają Polskę [wystąpienie w Pytaniu na śniadanie]
4. Lawenda z rumiankiem
Jedna z ulubionych mieszanek, która działa rozkurczowo i kojąco. Lawenda dodaje pięknego aromatu i słodkawego smaku. Rumianek działa przeciwzapalnie, pomaga przy skurczach żołądka i jelit. W duecie z miętą stanowi remedium na problemy żołądkowe, a w ducie z lawendą nie tylko świetnie smakuje, ale też przynosi ukojenie po pełnym napięć stresującym dniu. Lawenda słynie bowiem ze swoich uspokajających właściwości. To idealny pomysł na wieczorną filiżankę naparu tuż przed snem. Gotową mieszankę lawendy z rumiankiem możemy dostać u Dworzysk.
5. Kwiaty wrzosu
Wrzos ma przede wszystkim działanie moczopędne – pobudza pracę nerek i likwiduje obrzęki. Pomaga także wypłukiwać osad z nerek i dróg moczowych. Wspomaga leczenie schorzeń dróg moczowych. Działa rozkurczowo i usprawnia proces trawienia. Wspomaga produkcję i wydzielanie żółci. Preparaty z kwiatu wrzosu hamują rozwój bakterii w przewodzie pokarmowym. Napar z wrzosu działa antyseptycznie i poleca się go w przypadku stanów zapalnych przewodu pokarmowego i układu moczowego. Stosuje się go przy nieżycie żołądka, biegunkach, niestrawności.
