Fit sernik na zimno jest kremowy, prosty w przygotowaniu, z pysznym daktylowym karmelem… Z pewnością przypadnie do gustu fanom dietetycznych słodyczy oraz serników!
Uwielbiam serniki, ale chciałam zrobić sobie przerwę od wersji pieczonej. Nie miałam jednak ochoty na lekki sernik na zimno o konsystencji ptasiego mleczka − szukałam czegoś cięższego, kremowego, z orzechową nutką… I tak zrodził się pomysł na fit sernik na zimno z daktylowym karmelem!
Sernik wyszedł apetycznie i kremowo! Masa serowa nie jest za słodka, ponieważ zarówno do spodu, jak i polewy zostały wykorzystane daktyle. Kruchy owsiany spód idealnie współgra z kremową masą oraz daktylowo-orzechową polewą.
Sernik na zimno z daktylowym karmelem
Spód:
- 100 g płatków owsianych
- 100 g ciasteczek owsianych
- 100 g daktyli suszonych bez pestek + woda do zalania
- 1 łyżka siemienia lnianego
- łyżka oleju kokosowego
Daktyle zalewany wodą i odstawiamy na ok. 10 minut. Odsączone miksujemy na gładką masę, dodajemy drobno pokruszone ciasteczka, płatki owsiane, siemię lniane i olej kokosowy. Mieszamy i powstałą masą wyklejamy dno tortownicy wyłożonej folią. Dociskamy i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki.
Masa:
- 1 kg twarogu sernikowego
½ łyżki stewii - kilka kropli aromatu waniliowego
- opakowanie budyniu śmietankowego (ok. 43 g)
- 3/4 szklanki mleka
- 2 łyżki żelatyny
- 2 łyżki oleju kokosowego


Daktylowy karmel:
- 150 g daktyli suszonych bez pestek + woda do namoczenia
- kilka kropli aromatu migdałowego
- 2 duże łyżki masła orzechowego
Daktyle najlepiej jest namaczać w wodzie z dodatkiem aromatu migdałowego przez kilka godzin (np. przez czas chłodzenia się sernika). Po tym czasie wylewamy wodę, a napęczniałe daktyle blendujemy z dodatkiem masła orzechowego.
Powstały karmel nakładamy na wierzch sernika, dekorujemy orzechami czy migdałami i… gotowe! 🙂
Co myślicie o takiej wersji sernika? Lubicie daktylowy karmel? 😉
