Fit sernik dyniowy to ukłon w stronę jesieni. Pięknie wyrasta, jest wilgotny, odpowiednio słodki i ma cudowny kolor. Przepis na fit sernik dyniowy nie jest skomplikowany. Sprawdź sama!
Fit sernik dyniowy powstał z przepisu, który znajduje się w czołówce moich ulubionych dietetycznych deserów. Zmodyfikowałam go jedynie o dodatek puree z dyni, a spód zrobiłam ze składników, które akurat miałam pod ręką. Myślałam, że przez dodatek puree nie wyrośnie tak ładnie jak dotychczas, więc nieco zaskoczyła mnie jego objętość, gdy przez końcem pieczenia zajrzałam przez szybkę piekarnika 🙂 Prezentuje się efektownie również ze względu na swój lekko pomarańczowy kolor (podrasowany przez dodanie do masy odrobiny kurkumy). W smaku jest wilgotny, trochę bardziej budyniowy niż serowy. Świetnie łączy się z polewą czekoladową i orzechowym spodem. W masie nie ma tłuszczu, a słodka jest właściwie tylko polewa (do masy serowej dodałam odrobinę cukru kokosowego, ale można go zastąpić stewią lub innym słodzidłem).
Przepis na fit sernik dyniowy
(Na tortownicę o średnicy 22 cm)
Spód:
- 9 łyżek otrębów owsianych
- 50 g pokruszonych orzechów laskowych
- łyżka siemienia lnianego
- 4 żółtka
- opcjonalnie dwie łyżki mleka
Wszystko mieszamy i powstałą masę ugniatamy na spodzie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 10 min. (temperatura ok. 170-180ºC).
Orzechy czy pestki (np. dyni) dodaję zawsze trochę „na oko” − tak, aby składniki po wymieszaniu tworzyły masę, którą bez problemu wyłoży się tortownicę.
Masa serowa:
- kostka białego sera półtłustego 250 g
- dwa opakowania naturalnego Twarożku Domowego z Piątnicy (po 150 g)
- opakowanie lekkiego jogurtu greckiego z Piątnicy (150 g)
- 4 białka
- 200 g puree z dyni (szklanka ma 280 g, więc trzeba wziąć to „na oko” :))
- szczypta soli
- szczypta kurkumy
- kilka kropli aromatu migdalowego
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- stewia lub inne słodzidło wg uznania (ja dodałam odrobinę cukru kokosowego)
Polewa:
- kopiasta łyżka oleju kokosowego
- łyżka miodu
- kopiasta łyżka kakao
- płatki migdałowe do posypania
Przygotowanie:
Kostkę sera włożyć do miski i rozgnieść widelcem, dodać twarożki oraz jogurt grecki, wymieszać. Dodać budynie śmietankowe, puree z dyni, kurkumę, aromat i słodzidło. Jeszcze raz wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ostrożnie połączyć z masą serową. Wyłożyć na podpieczony spód i piec około 45 min. w 180°C. Gdy skończy się czas pieczenia, wyłączyć piekarnik i zostawić sernik, by „doszedł” (wyjmując go zbyt szybko, sprawimy, że może opaść).
Polewa: olej kokosowy rozpuścić w rondelku, dodać miód, kakao i wymieszać. Polać ostudzone ciasto i posypać płatkami migdałowymi.
Tak prezentował się następnego dnia przy świetle dziennym, gdy odczekał swoje w lodówce 🙂
Smacznego! 🙂
Lubicie słodkie wypieki z dynią? 🙂