Fit pierniczki to szybki sposób na korzenną przekąskę do kawy w sezonie zimowym. Fit pierniczki stanowią także świetną alternatywę dla tradycyjnego wypieku. Przepis jest naprawdę prosty, a ciasteczka wychodzą ładnie bez dodatku mąki pszennej.
W internecie można znaleźć sporo przepisów na bezglutenowe i wegańskie pierniczki. Po pierwszym podejściu, po którym została mi smętna garść pokruszonych domków, choineczek i gwiazdeczek bez rogów, przyszła pora na modyfikację i miłe zaskoczenie − pierniczki wyszły naprawdę zgrabnie 🙂 W smaku właściwie nie różnią się od tradycyjnych (chyba że za tradycyjne uznamy takie „twardzielki” z dużą ilością miodu i dojrzewające długo − smak tych pierniczków, który znam z dzieciństwa jest nie do podrobienia).
Przepis jest bezglutenowy, a cukier zastąpiony został ksylitolem. Dajemy go wg uznania, ale pamiętajmy, aby dodać go naprawdę niewiele, jeśli planujemy polać pierniczki polewą lub lukrem. Przepis testowałam przed ubiegłorocznymi świętami i na pewno powtórzę go w najbliższym czasie, gdy już oswoję się trochę z nową kuchnią 😉
Przepis na błyskawiczne fit pierniczki
Przepis na ok. 30-35 sztuk (wszystko zależy wielkości użytych foremek)
Składniki:
- 110g mąki gryczanej
- 100g mąki owsianej bezglutenowej
- łyżka karobu lub gorzkiego kakao
- jajko
- 30ml ciepłej wody
- 50g oleju kokosowego rozpuszczonego (ok. dwie łyżki)
- ksylitol wg uznania
- pół łyżeczki sody
- łyżka ekoprzyprawy do piernika
Przygotowanie: