Fit miniserniczki są proste, szybkie i efektowne. Bardzo odpowiada mi ta zmodyfikowana forma tradycyjnego deseru. Zobacz przepis na miniserniczki i sprawdź, czy ty także pokochasz ten smak!
Miniwypieki to prawdziwa gratka dla wszystkich sernikożerców 🙂 Uwielbiam modyfikować dietetyczny przepis na sernik i odkrywać różne jego odsłony. Robiłam już fit serniki na zimno, piekłam czekoladowy, karmelowy, z matchą, owocami… Serniki nigdy mi się nie nudzą i nie byłabym sobą gdybym nie piekła ich też w wersji mini.
Słodka i urocza wersja serowej pianki to idealny pomysł na przekąskę do kawy i poczęstunek dla gości, zwłaszcza jeśli nasze małe dzieła oblejemy pyszną polewą czekoladową lub wzbogacimy niespodzianką w postaci np. łyżeczki domowej konfitury.
Zobacz przepisy:
Fit miniserniczki orzechowe z czekoladową polewą – przepis
Składniki:
- 1 kg zmielonego sera z wiaderka
- 4 duże jaja
- 4 łyżki masła orzechowego
- 1 budyń śmietankowy
- 2 łyżki erytrolu
- kilka kropli aromatu migdałowego
Składniki na polewę:
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki syropu z agawy lub klonowego
Przygotowanie:
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z erytrolem, serem, masłem orzechowym. Dodajemy budyń i aromat, miksujemy. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Mieszamy je delikatnie z masą serową. Masę nakładamy do papilotek i wsadzamy do nagrzanego wcześniej piekarnika. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach.
Gdy miniserniczki ostygną wyjmujemy je z papilotek i polewamy czekoladową polewą (olej kokosowy, kakao i syrop podgrzewamy w rondelku, nie dopuszczając do wrzenia! 😉 ) Gdy całość wystygnie, dekorujemy serniczki płatkami migdałów lub pokruszonymi orzeszkami 🙂