Fit czekoladowe pralinki to zdrowsza wersja popularnych łakoci. Są szybkie, proste i bardzo słodkie, choć w składzie nie znajdziemy cukru.
Coraz częściej kombinuję z domowymi czekoladkami i w ten oto sposób powstały pralinki. Podstawowy przepis można modyfikować na wiele sposób, dodając do masy daktylowej migdały, skórkę pomarańczową bądź inne ulubione dodatki. Ja tym razem postawiłam na orzechy 🙂
Pralinki robi się bardzo szybko, a w cierpliwość należy uzbroić się tylko wtedy, gdy mrozimy czekoladki 😉 Zamiast daktyli możemy użyć też suszonych śliwek.
Składniki:
- 300 g daktyli bez pestek
- woda do namoczenia datyli
- aromat migdałowy + 2 łyżki brandy (opcjonalnie)
- ok. 80 g orzechów włoskich
- łyżka masła orzechowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki kakao
- foremki na pralinki
Przygotowanie:
Daktyle zalać ciepłą wodą z dodatkiem aromatu migdałowego i brandy, poczekać aż dobrze zmiękną. Orzechy włoskie rozdrobnić (jeśli lubimy drobne kawałki, możemy zmielić je w młynku lub blenderze). Odłożyć trochę orzechów do obsypania pralinek. Daktyle zblendować i dodać do nich orzechy. Olej kokosowy rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do niego kakao i masło orzechowe, dobrze wymieszać. Dodać do zblednowanej masy daktylowo-orzechowej i mieszać do połączenia wszystkich składników. Masę nakładać łyżeczką do foremek. Wierzch posypać orzeszkami i kakao. Pralinki wstawić do lodówki na całą noc.
Co myślicie o takiej wersji pralinek? 🙂
