Fit czekoladki to szybka i prosta domowa alternatywa do sklepowych pralinek. Zobacz przepis na czekoladki z olejem kokosowym.
Kakao, olej kokosowy i miód zamiast utwardzonego tłuszczu palmowego, emulgatorów i innych bajerów. Wchodzisz w to? 🙂 Dodam tylko, że domowe pralinki robi się błyskawicznie i za każdym razem mogą smakować inaczej dzięki dodatkom. Czekoladki możesz wzbogacić o bakalie, pestki, jagody goji, wiórki kokosowe… wszystko zależy od tego, na co masz ochotę.
Podaje podstawowy przepis. Na zdjęciu moja wariacja z masłem orzechowym, bo oboje przepadamy za smakiem czekoladek Reese’s 🙂 Gotowi? Wystarczą tak naprawdę trzy składniki i foremka do czekoladek (lub lodu), którą można nabyć w każdym markecie lub Pepco 🙂
Przepis na fit czekoladki
Składniki:
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1,5 łyżki naturalnego kakao
- 1-2 łyżeczki miodu
- 1 łyżka masła orzechowego
(czasem dodaję kroplę aromatu śmietankowego lub migdałowego)
Przygotowanie:
Olej kokosowy, miód i kakao rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu. Powstałą masę czekoladową przelewamy do silikonowej foremki na kostki lodu lub czekoladki i dodajemy na środku każdej czekoladki odrobinę masła orzechowego i całość posypujemy szczyptą soli ( masło orzechowe możemy też rozpuścić w rondelku razem ze wszystkimi składnikami). Na tym etapie do czekoladek możemy dorzucić wybrane dodatki − kawałki posiekanych orzeszków, wiórki kokosowe itd.
Czekoladki wkładamy do zamrażalki. Po około 40 minutach powinny już być gotowe. Dla pewności możemy wytrzymać godzinkę 😉 Uwaga! Czekoladki znikają błyskawicznie 😉
Smacznego!