Fit ciasto czekoladowe jest szybkie i bezglutenowe. Krem z mleczka kokosowego skrywa całą słodycz i subtelnie łączy się z masłem orzechowym i dżemem bez cukru.
Fit ciasto czekoladowe z kremem z mleczka kokosowego to kolejna błyskawiczna propozycja, którą przygotujemy bez trudu, gdy głos w naszej głowie szepnie: „Chcę mi się czegoś słodkiego”. 😉
O wegańskiej bitej śmietanie, czyli ubitym mleczku kokosowym pisałam już przy okazji przepisu na sernik na zimno.
To idealny pomysł na dietetyczny krem do ciast. Ubite mleczko kokosowe jest świetne zarówno solo z odrobiną stewii, jak i w duecie z jogurtem greckim czy serkiem.
Jak dobrze ubić mleczko kokosowe?
Aby bita śmietana z mleczka kokosowego była udana, należy wybierać produkty zawierające powyżej 80 %. masy kokosowej.
Mleczko trzymamy w lodówce przez kilka godzin lub całą noc − musi się dobrze schłodzić! Po wyjęciu oddzielamy część stałą od płynnej (płynną możemy wykorzystać do shake’a lub owsianki). Część stałą miksujemy do czasu aż nie zacznie przypominać swoją konsystencją bitą śmietanę. Słodzimy do smaku i… to wszystko! Prawda, że proste? 😉
W tym przepisie połączyłam ją z serkiem, manną kokosową i odrobiną aromatu migdałowego.
Przepis na dietetyczne ciasto czekoladowe z kremem z mleczka kokosowego
Składniki (tortownica 18 cm):
Ciasto:
- duży dojrzały banan
- dwie łyżki karobu
- łyżka kakao
- szklanka mąki kokosowej
- dwa jajka
- dwie czubate łyżki oleju kokosowego + odrobina do wysmarowania formy
- szczypta przyprawy korzennej
- stewia lub ksylitol do smaku
- łyżeczka proszku do pieczenia BIO
Przygotowanie:
Składniki na ciasto blendujemy i przekładamy do formy. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.
krem:
- puszka mleczka kokosowego
- opakowanie gęstego serka, może być Bieluch
- 2 łyżki manny kokosowej
- dwie krople aromatu migdałowego
- dwie kostki czekolady gorzkiej
- stewia lub ksylitol do smaku
+ łyżka masła orzechowego i dżem bez cukru, u mnie Łowicz dżem 100 % Dereń z Acerolą (ok. dwie łyżki)
Przygotowanie:
Mleczko kokosowe trzymamy kilka godzin w lodówce. Po otwarciu oddzielamy część stałą od płynnej. Cześć stałą miksujemy do momentu uzyskania wyglądu i konsystencji bitej śmietany. Dodajemy gęsty serek, mannę kokosową, aromat oraz słodzik, jeszcze trochę miksujemy.
Ostudzone ciasto smarujemy na wierzchu masłem orzechowym i dżemem. Całość przykrywamy kremem kokosowym. Na wierzchu posypujemy startą czekoladą i wkładamy do lodówki na całą noc. Ciasto przechowujemy w lodówce,
Smacznego! 🙂