Ciasto czekoladowe z batatów to pomysł, który przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom błyskawicznych fit wypieków. Wszystkie składniki wystarczy tylko zblendować i wrzucić do piekarnika, by za jakiś czas cieszyć się mocno czekoladowym i wilgotnym kąskiem ciasta, które w smaku bardzo przypomina znanego wszystkim murzynka.
Popularność fit ciast czekoladowych, które zawierają w składzie bataty, fasolę lub buraki nieustannie rośnie. Nic dziwnego − to najbardziej perfekcyjnie „oszukane” wypieki, których smak nie odstaje od tradycyjnego brownie lub znanego wszystkim z dzieciństwa murzynka. Tak jest również w przypadku tego ciasta, którego nie nazwałabym jednak typowym brownie z batata. Zależało mi na bardziej puszystym, mniej zbitym i wilgotnym wypieku − słowem takim, które bardziej przypominałby murzynka.
Przepis na typowe brownie (z fasoli z kremem na bazie serka mascarpone) znajdziecie TU.
Typowe brownie z batata jest kilkuskładnikowe i nie znajdziemy w nim mąki. Tutaj do ciasta dodaje się kefir i mąkę kokosową.
Oszukany murzynek z batatów − przepis
Składniki:
na małą tortownicę (22 cm):
- duży batat (lub dwa mniejsze) ok. 350 g
- 3 jajka
- 300 g kefiru
- szklanka mąki kokosowej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju kokosowego
- banan
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- stewia do smaku
- mieszanka przypraw: kardamon, cynamon, anyż – 1/3 łyżeczki (lub sam cynamon)
- dwie krople aromatu waniliowego
- szczypta soli
Polewa czekoladowa:
- duża łyżka oleju kokosowego
- dwie kopiaste łyżki kakao
- duża łyżka miodu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto blendujemy i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i nasmarowanej olejem kokosowym. Pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach.
Gdy ciasto ostygnie, przygotowujemy polewę − olej kokosowy roztapiamy w rondelku z miodem, dodajemy kakao i mieszany do uzyskania jednolitej konsystencji. Wylewamy na ciasto i… to wszystko! 🙂 Proste, prawda?
Świetny pomysł, kiedy zapragniemy czegoś słodkiego do kawy 🙂
>> Wegańskie ciasto z karobem i dynią – przepis
Smacznego!