Wegańskie ciasto z karobem i dynią – przepis

Wegańskie ciasto z karobem i dynią to doskonały pomysł na jesienny deser lub słodkie śniadanie. Przypadnie do gustu fanom korzennych wypieków − jest mocno aromatyczne i mocno orzechowe − oraz weganom − w przepisie nie ma jajek i mleka. Wegańskie ciasto z karobem i dynią robi się ekspresowo!

Sezon na dynię zachęca do kulinarnych szaleństw. Ostatnio odkryłam dynię na nowo − oprócz tradycyjnej zupy krem i pieczonej hokkaido z dipem − polubiłam ją w słodkich wypiekach. Jednym z moich ulubionych jest sernik dyniowy.

Purée z dyni świetnie smakuje występując zarówno w roli głównej deseru, jak i będąc drugoplanową nutą deseru. Zwykle mrożę kilka niewielkich porcji purée i wykorzystuję je potem do wypieków.

wegańskie ciasto z karobem

Przepis na wegańskie ciasto karobowe z dynią spodoba się wszystkim fanom zdrowych wypieków. Nie zawiera jajek oraz mleka, lecz w smaku zupełnie nie odbiega od tradycyjnych korzennych ciast. I ten cudowny zapach podczas pieczenia  Oprócz purée z dyni, znajdziemy w nim orzechy, mąkę kokosową, banana, melasę i karob − ten ostatni jest cenionym produktem z gamy superfoods.

wegańskie ciasto z karobem

Karob inaczej nazywany jest mączką chleba świętojańskiego. Ten powstały ze zmielenia owoców drzewa karobowego proszek stanowi doskonały zamiennik kakao (przypomina je smakiem i wyglądem). Bez oporów mogą go stosować osoby uczulone na czekoladę. Karob przewyższa kakao pod względem składników odżywczych. Można go kupić w postaci proszku lub melasy (dostępny jest w sklepach ze zdrową żywnością i w alejkach z produktami BIO w supemarketach). Karob w postaci proszku doskonale sprawdza się we wszelkich wypiekach. Ma właściwości wiążące masę, co jest szczególnie istotne przy przepisach, gdzie nie używa się jajek. Bardzo lubię smak karobu w wypiekach. Dodaję go również do placuszków, owsianki oraz domowego budyniu.

wegańskie ciasto z karobem

Wegańskie ciasto z karobem i dynią

Składniki:

na formę keksową 30 cm

  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • ½ szklanki mąki z brązowego ryżu
  • ¼ szklanki karobu (mączki chleba świętojańskiego)
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść orzechów włoskich
  • ½ szklanki oleju kokosowego (w postaci płynnej)
  • 1 szklanka purée z dyni
  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżki melasy (lub syropu klonowego; można też dodać stewię)
  • ok. 4 łyżki wody lub mleka roślinnego

Przygotowanie:

W misce mieszamy składniki suche (mąki, karob, sól, proszek, sodę, przyprawę do piernika). Składniki mokre (rozgnieciony widelcem banan, purée z dyni, olej kokosowy, melasę, wodę lub mleko roślinne) mieszamy dokładnie w drugiej misce i dodajemy do składników suchych. Dodajemy rozgniecione orzechy włoskie i mieszamy. (Jeśli masa jest bardzo gęsta, możemy dodać jeszcze odrobinę mleka roślinnego lub wody). Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem i pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach.

wegańskie ciasto z karobem

Ciasto świetnie komponuje się z powidłami śliwkowymi lub masłem orzechowym − w tej wersji stanowi doskonałą propozycję na śniadanie.

wegańskie ciasto z karobem

wegańskie ciasto z karobem

Smacznego!

  • Aneta

    wygląda pysznie 🙂

  • Ale super przepis! Chętnie go kiedyś wykorzystam, w szczególności, że zaczynam się lubić z dynią ostatnio.

  • Pięknie wygląda. Będę musiała sprawdzić, bo akurat sezon jest 😉

  • Ciasto wygląda wyśmienicie ale mi jakoś karob nie podchodzi…

  • Wyglada przepysznie. Nie znalam tej maki karobowej. Akurat malo robie ciast. Bo jestem zagorzala wyznawczynia smoothie i w ten sposob dogadzam sobie od strony slodkosci. Ale ten przepis jest przepyszny. Pozdrawiam serdecznie Beata

  • Jakoś nie mogę sie przekonać do karobu. Dla mnie smakuje skrajnie inaczej niż kakao …

  • Danuta Brzezińska

    Nie słyszałam nawet co to karob. Teraz już wiem:-)

Navigate