Tarta z rabarbarem − prosty przepis

Ciasto z rabarbarem powinno zachować odpowiednie proporcje pomiędzy słodyczą a wyczuwalnie kwaśnym posmakiem. Tartę z rabarbarem kocham za cudownie kruche ciasto, które znakomicie współgra z soczystym nadzieniem. Jeśli dodamy do tego gałkę kremowych lodów, otrzymamy idealny deser na czerwcowe popołudnia.

Cenię sobie proste przepisy na ciasta, które można zrobić właściwie w kilka chwil. Ta tarta udaje się nawet takim amatorom w pieczeniu jak ja 🙂 Kruchy spód wykonuję z mąki mieszanej, a zamiast masła używam oleju kokosowego.

Przepis na tartę z rabarbarem

Spód (proporcje na formę do pieczenia tart − 25 cm):

1 szklanka mąki przennej i ½ szklanki mąki jaglanej (można użyć orkiszowej lub owsianej)

140 g oleju rozpuszczonego oleju kokosowego

szczypta soli

jedno jajko

łyżeczka stewii

Nadzienie z rabarbaru:

500 g rabarbaru (ok. 5-6 łodyżek)

2 niepełne łyżki mąki ziemniaczanej

3 łyżki cukru (opcjonalnie stewia)

1/3 łyżeczki cynamonu

szczypta skórki pomarańczowej

wanilia z 1 laski lub jeden cukier wanilinowy

sok z ½ cytryny

 

Przygotowanie:

  • ciasto kruche

Mąkę wsypać do miski, dodać stewię, sól i olej kokosowy. Miksować  przez około 1 minutę lub rozcierać wszystko palcami. Dodać jajko i jeszcze przez chwilkę miksować lub zagniatać ręką, aż ciasto będzie gładkie. Uformować z niego kulę, rozpłaszczyć i włożyć do lodówki na około 30 minut.

  • nadzienie z rabarbaru

Rabarbar umyć (nie obierać) i odciąć liście. Osuszone łodyżki posiekać na 1-2 cm kawałeczki. Przełożyć do miski, zasypać cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną, skórkę pomarańczową, cynamon i wanilię.

  • Piekarnik rozgrzać do 200 °C. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, po czym ułożyć w formie. Ciasto nakłuwamy widelcem, na środku układamy rabarbar. Wierzch skrapiamy sokiem z cytryny, aby mąka ziemniaczana na wierzchu rozpuściła się. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 35-40 minut.

Smacznego!

  • Ada Lewandowska

    Wygląda apetycznie 🙂

  • Rabarbar to zapomniany smak mojego dzieciństwa… Niedługo wybiorę się na ryneczek i wypróbuję Twój przepis! 🙂

    • Ostatnio polubiłam ciasto kruche i przeprosiłam się z tartami. Robię je nawet w wersji wytrawnej, co nigdy wcześniej mi się nie zdarzyło 🙂 Mam nadzieję, że jeszcze załapałaś się na rabarbar 😉

  • Uwielbiam to ciasto!

    • Martka Natura

      🙂 Szkoda, że sezon rabarbarowy trwa tak krótko 🙁 Szparagi też już się skończyły, zanim się obejrzałam.

    • Szkoda, że sezon na rabarbar trwa tak krótko 🙂

Navigate