Sernik na zimno z mleczkiem kokosowym − przepis

Puszysty sernik na zimno z mleczkiem kokosowym i owocami to doskonała propozycja na letni deser. Sernik swój ciekawy posmak zawdzięcza bitej śmietanie z mleczka kokosowego, która stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnej kremówki.

Sezonowe owoce, puszysta pianka i delikatnie chrupiący spód… Brzmi zachęcająco? 🙂 Deser zalicza się do lekkich i ma zredukowaną ilość cukru, lecz nie nazwałabym go typowym legal sweet, głównie ze względu na tradycyjny spód z herbatników… No dobra, nie taki tradycyjny, bo użyłam herbatników bezglutenowych (ci, którzy mają bezglutenowca w domu zrozumieją ;), ale nie wpływa to na kaloryczność. Osobom będącym na diecie polecam alternatywny spód:

  • 200 g pestek słonecznika lub łuskanych migdałów
  • 200g suszonych śliwek + woda do namoczenia
  • ok. 5 łyżek wiórków kokosowych
  • łyżka kakao

Rozdrobnione pestki lub migdały przesypujemy do miski. Namoczone śliwki miksujemy w blenderze z wiórkami i łyżką kakao. Wszystko łączymy ze sobą i powstałą masą wykładamy dno tortownicy (czasem dodaję też amarantus ekspandowany – ok. pół szklanki)

Tym, którzy specjalnie nie liczą kalorii proponuję zbliżony do tradycyjnego, banalnie prosty przepis na sernik na zimno.

sernik na zimno z mleczkiem kokosowym

Spód:

  • 2 szklanki herbatników (rozdrobnionych)
  • 80 g masła lub oleju kokosowego
  • 5 łyżek wiórków kokosowych

Masa:

  • 1 kg sera na sernik
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 200 ml mleczka kokosowego (ok. 2/3 puszki, stała część mleczka kokosowego)
  • stewia do smaku
  • owoce i galaretka na wierzch

Składniki na spód połącz i powstałą masą wyklej dno przygotowanej tortownicy (średnica 24 cm). Wstaw foremkę do lodówki, aby spód się schłodził.

Przygotuj galaretki i odstaw do ostygnięcia (wykorzystaj o połowę mniej potrzebnej wody, tj. 2 szklanki). Ser zmiksuj ze stewią. W drugiej misce ubij mleczko kokosowe i kremówkę.

Bita śmietana z mleczka kokosowego:

Puszkę mleczka kokosowego wstaw do lodówki na minimum 4 godziny (im dłużej mleczko będzie stało w lodówce, tym lepiej będzie się ubijać). Po upływie wyznaczonego czasu otwórz schłodzoną puszkę i oddziel twardy tłuszcz kokosowy od wody (wodę wykorzystaj do koktajlu). Tłuszcz przełóż do miski i zmiksuj z dodatkiem słodzika (można też użyć śmietan-fixu).

Masę serową połącz z przestudzoną galaretką cytrynową oraz bitą śmietaną. Wierzch udekoruj sezonowymi owocami i zalej galaretką. Wstaw do lodówki na całą noc. Smacznego 🙂

sernik z mleczkiem kokosowymsernik z mleczkiem kokosowym

 

 

Navigate