Olej rycynowy może być stosowany na twarz, włosy, rzęsy, brwi oraz różne problemy skórne. Olej rycynowy stosuje się do produkcji kosmetyków, kremów i innych środków pielęgnujących ciało. Ponadto olejek rycynowy można znaleźć w mydłach oraz tkaninach. Jego zaletą jest to, że jest bezbarwny i bardzo tani – można go nabyć za mniej niż 10 zł w każdej aptece i to kolejny pielęgnacyjny produkt, który dowodzi, że nie trzeba wcale stosować markowych kosmetyków, aby cieszyć się zdrową skórą oraz lśniącymi włosami.

Olej rycynowy kiedyś i dziś

Olejek rycynowy znajduje większe zastosowanie w kosmetyce niż dietetyce, chociaż w medycynie ludowej polecany był do leczenia cięższych zaparć. Obecnie nie poleca się doustnego stosowania oleju rycynowego, w szczególności w przypadku poważniejszych chorób lub ciąży. Leczniczo doskonale sprawdzi się w „wyciszaniu” stanów zapalnych skóry, ponieważ ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne.

Olejek rycynowy wytwarza się z nasion rącznika pospolitego Ricinus Communis, naturalnie występującego głównie w Afryce oraz Indiach. Czym różni się od innych olejów? Przede wszystkim jest bezbarwny i bardzo ciężki, jeśli chodzi o konsystencję. Jako jeden z nielicznych znajduje tak liczne zastosowanie w kosmetyce, które zdecydowanie przewyższa jego zastosowanie dietetyczne.

Czytaj także: Olej z czarnuszki na włosy i twarz. Jak stosować olej z czarnuszki?

Stosowanie oleju rycynowego na skórę czyni ją przyjemnie miękką i gładką w dotyku. Hamuje również powstawanie zmarszczek, sprzyja likwidowaniu rozstępów oraz niedoskonałości skórnych. Doskonale sprawdza się w oczyszczaniu twarzy, a wzrost gęstości brwi i rzęs po jego użyciu to wcale nie jest żaden mit!

Olej rycynowy − jak stosować?

1. Olejek rycynowy na porost włosów

Olej rycynowy jest bogatym źródłem kwasów omega-6 o działaniu odżywczym. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do maseczek do włosów oraz do pielęgnacji końcówek. Jeśli okaże się, że konsystencja oleju rycynowego jest zbyt gęsta i trudna do rozprowadzenia, można dodać do niego inny olej, np. arganowy w proporcji 1:1. Drugi sposób, który często stosuje to zmieszanie olejku rycynowego ze stosowaną na co dzień odżywką. Nie trzeba wcale używać drogich produktów pielęgnacyjnych, aby doskonale odżywić włosy. Dzięki takiemu zabiegowi, powtarzanemu regularnie, włosy staną się bardziej miękkie, a końcówki przestaną się rozdwajać.

2. Prosty sposób na gęste i grubsze rzęsy

Jeśli zależy ci na bardziej wyraźnych, ciemniejszych rzęsach, spróbuj zastosować olejek rycynowy co wieczór przed pójściem do łóżka. Możesz go nakładać miękką oczyszczaną szczoteczką po zużytym tuszu do rzęs lub patyczkiem kosmetycznym. Wystarczy robić to regularnie, aby przekonać się , że to żadna ściema, a olejek rycynowy radzi sobie lepiej z rzęsami niż niejedna droga odżywka.

3. Zagęszczenie brwi

Podobny zabieg możemy stosować w przypadku brwi. Olej rycynowy stymuluje ich wzrost, dlatego po kilku tygodniach brwi powinny stać się grubsze i bardziej wyraziste.

4. Oczyszczanie skóry

Oprócz pielęgnacji włosów i cebulek olej rycynowy sprawdzi się też do oczyszczania twarzy. Poradzi sobie w zmywaniu makijażu, nawet tego wodoodpornego, ponieważ oleje doskonale oczyszczają cerę, działając na zasadzie „tłuszcz rozpuszcza się w tłuszczu”, czyli olejki usuwają sebum, ale też różne silikony zawarte w kolorowych kosmetykach, których używamy na co dzień.

Warto wymieszać olejek rycynowy z innym olejem bazowym np. lnianym, jojobą czy z pestek winogron, i dopiero taką mieszaniną zmywać twarz. Ważne są proporcje, ponieważ, zbyt duża ilość oleju rycynowego może wysuszać skórę! Taką metodę oczyszczania twarzy opartą na połączeniu w odpowiednich proporcjach oleju rycynowego i bazowego nazywamy OCM. 

Czytaj: OCM − jak oczyszczać twarz olejami [co warto wiedzieć o OCM + przepisy]

Orientacyjne proporcje olejku rycynowego i bazowego odpowiednie dla typów cery:

  • skóra sucha – 10% olej rycynowy, 90% olej bazowy
  • skóra normalna – 20% olej rycynowy, 80% olej bazowy
  • skóra tłusta – 30% olej rycynowy, 70% olej bazowy

Czyli wystarczy użyć 4/5 oleju bazowego i 1/5 rycynowego. Oczywiście nie trzeba się trzymać sztywno proporcji i dobrać je na oko. Ważne, aby oleju bazowego było ok. 80%.

Po nałożeniu oleju i wmasowaniu go w skórę możemy użyć wacików, żelu do mycia lub przyłożyć ręcznik bawełniany namoczony w ciepłej wodzie, a olej zejdzie wraz ze wszystkimi zanieczyszczeniami.

5. Przeciwtrądzikowo, przy leczeniu zmian skórnych

Powodem, dla którego warto zacząć używać oleju rycynowego przy infekcjach skórnych są jego przeciwzapalne właściwości. Stosowanie oleju rycynowego na twarz pozwala skutecznie pielęgnować podrażnioną skórę oraz ją „uspokaja”. Dobrze sprawdza się nakładanie oleju rycynowego punktowo na zmiany skórne i wypryski, podobnie jak olejku z drzewa herbacianego.

Oglądaj: Olejek rycynowy – właściwości i zastosowanie w kosmetyce, Pytanie na śniadanie

Olej rycynowy: na rzęsy, brwi, włosy. Jak stosować?
5 (100%) 1 vote

You May Also Like