Muffiny z fasoli to jedne z najpopularniejszych fit słodkości. Muffiny z fasoli robi się błyskawicznie − wszystkie składniki wystarczy zblendować! Babeczki są bezglutenowe i dietetyczne.

Muffiny z fasoli − prosty deser w wielu odsłonach

Kilka składników, niecałe pół godziny pieczenia i pyszne, wilgotne czekoladowe muffiny z fasoli meldują się na pokładzie. Choć przepisów w sieci jest sporo, ja podaję podstawowy i sprawdzony przeze mnie. Możemy go swobodnie modyfikować, wzbogacając o sezonowe dodatki, np. garść malin latem. W sezonie jesienno-zimowym stawiam jednak na korzenne smaki − do muffinek z fasoli dodaję cynamon, imbir i orzechy.

muffiny czekoladowe

Muffiny z fasoli to idealny deser na szybko. W jesiennej odsłonie uwielbiam je w towarzystwie herbatki z rozmarynem i domowej konfitury.

muffiny z fasoli

Przepis na muffiny z fasoli

Składniki (około 8 sztuk)

  • puszka czerwonej fasoli
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki karobu (można zastąpić kakao)
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki ksylitolu lub erytrolu
  • płaska łyżeczka ekoproszku do pieczeni lub sody
  • odrobina mielonego imbiru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • dwie krople zapachu migdałowego
  • dowolne owoce suszone lub orzechy – u mnie pecan

Przygotowanie:

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę i przelewamy do foremek na muffinki. Orzechy układamy na wierzchu. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Gotowe 🙂

muffiny fasolowe

Z muffinkami jest podobnie jak z fasolowym brownie − smakują nawet tym, którzy najbardziej wyśmiewają moje bezglutenowe i bezlaktozowe przepisy, czyli tacie i mężowi 😀

Zobacz moje pozostałe przepisy:

Brownie z fasoli z kremem z mascarpone i jogurtów greckich − przepis

Fit ciasto czekoladowe z kremem z mleczka kokosowego – przepis

Fit sernik na zimno z daktylowym karmelem – przepis

Muffiny z fasoli – przepis na bezglutenowe muffinki czekoladowe
5 (100%) 1 vote

You May Also Like