Fit sernik  na zimno jest kremowy, prosty w przygotowaniu, z pysznym daktylowym karmelem… Z pewnością przypadnie do gustu fanom dietetycznych słodyczy oraz serników!

Uwielbiam serniki, ale chciałam zrobić sobie przerwę od wersji pieczonej. Nie miałam jednak ochoty na lekki sernik na zimno o konsystencji ptasiego mleczka − szukałam czegoś cięższego, kremowego, z orzechową nutką… I tak zrodził się pomysł na fit sernik na zimno z daktylowym karmelem!

fit sernik na zimno

Sernik wyszedł apetycznie i kremowo! Masa serowa nie jest za słodka, ponieważ zarówno do spodu, jak i polewy zostały wykorzystane daktyle. Kruchy owsiany spód idealnie współgra z kremową masą oraz daktylowo-orzechową polewą.

Sernik na zimno z daktylowym karmelem

Spód:

  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g ciasteczek owsianych
  • 100 g daktyli suszonych bez pestek + woda do zalania
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • łyżka oleju kokosowego

Daktyle zalewany wodą i odstawiamy na ok. 10 minut. Odsączone miksujemy na gładką masę, dodajemy drobno pokruszone ciasteczka, płatki owsiane, siemię lniane i olej kokosowy. Mieszamy i powstałą masą wyklejamy dno tortownicy wyłożonej folią. Dociskamy i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki.

Masa:

  • 1 kg twarogu sernikowego
    ½ łyżki stewii
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • opakowanie budyniu śmietankowego (ok. 43 g)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki oleju kokosowego
W 6 łyżkach zimnej wody zamaczamy żelatynę i odstawiamy aż spęcznieje. Mleko doprowadzamy do wrzenia i rozprowadzamy w nim budyń śmietankowy. Budyń studzimy. Miksujemy ser ze stewią przez minutę, dodajemy przestudzony olej kokosowy, aromat waniliowy i ostudzony budyń. Spęczniałą żelatynę podgrzewamy w kąpieli wodnej do rozpuszczenia się najmniejszych grudek i dodajemy do masy serowej. Wszystko jeszcze chwilę dokładnie miksujemy.
Wyjmujemy z lodówki tortownicę z przygotowanym spodem i wykładamy masę serową, wyrównujemy. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
fit sernik na zimno
fit sernik na zimno

Daktylowy karmel:

  • 150 g daktyli suszonych bez pestek + woda do namoczenia
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • 2 duże łyżki masła orzechowego

Daktyle najlepiej jest namaczać w wodzie z dodatkiem aromatu migdałowego przez kilka godzin (np. przez czas chłodzenia się sernika). Po tym czasie wylewamy wodę, a napęczniałe daktyle blendujemy z dodatkiem masła orzechowego.

Powstały karmel nakładamy na wierzch sernika, dekorujemy orzechami czy migdałami i… gotowe! 🙂

fit sernik na zimno


Co myślicie o takiej wersji sernika? Lubicie daktylowy karmel? 😉

Fit sernik na zimno z daktylowym karmelem – przepis

You May Also Like