Fit miniserniczki są proste, szybkie i efektowne. Bardzo odpowiada mi ta zmodyfikowana forma tradycyjnego deseru. Zobacz przepis na miniserniczki i sprawdź, czy ty także pokochasz ten smak!

Miniwypieki to prawdziwa gratka dla wszystkich sernikożerców 🙂 Uwielbiam modyfikować dietetyczny przepis na sernik i odkrywać różne jego odsłony. Robiłam już fit serniki na zimno, piekłam czekoladowy, karmelowy, z matchą, owocami… Serniki nigdy mi się nie nudzą i nie byłabym sobą gdybym nie piekła ich też w wersji mini.

Słodka i urocza wersja serowej pianki to idealny pomysł na przekąskę do kawy i poczęstunek dla gości, zwłaszcza jeśli nasze małe dzieła oblejemy pyszną polewą czekoladową lub wzbogacimy niespodzianką w postaci np. łyżeczki domowej konfitury.

Zobacz przepisy:

Fit sernik na zimno z daktylowym karmelem – przepis

Fit sernik dyniowy – przepis

Sernik na zimno z mleczkiem kokosowym − przepis

Fit miniserniczki orzechowe z czekoladową polewą – przepis

Składniki:

  • 1 kg zmielonego sera z wiaderka
  • 4 duże jaja
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki erytrolu
  • kilka kropli aromatu migdałowego

Składniki na polewę:

  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki syropu z agawy lub klonowego

Przygotowanie:

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z erytrolem, serem, masłem orzechowym. Dodajemy budyń i aromat, miksujemy. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Mieszamy je delikatnie z masą serową. Masę nakładamy do papilotek i wsadzamy do nagrzanego wcześniej piekarnika. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach.

Gdy miniserniczki ostygną wyjmujemy je z papilotek i polewamy czekoladową polewą (olej kokosowy, kakao i syrop podgrzewamy w rondelku, nie dopuszczając do wrzenia! 😉 ) Gdy całość wystygnie, dekorujemy serniczki płatkami migdałów lub pokruszonymi orzeszkami 🙂

Smacznego!

Fit miniserniczki orzechowe z polewą czekoladową – przepis
2 (40%) 1 vote

You May Also Like