Fit czekoladowe pralinki to zdrowsza wersja popularnych łakoci. Są szybkie, proste i bardzo słodkie, choć w składzie nie znajdziemy cukru.

Coraz częściej kombinuję z domowymi czekoladkami i w ten oto sposób powstały pralinki. Podstawowy przepis można modyfikować na wiele sposób, dodając do masy daktylowej migdały, skórkę pomarańczową bądź inne ulubione dodatki. Ja tym razem postawiłam na orzechy 🙂

fit czekoladowe pralinki

fit czekoladowe pralinki

Pralinki robi się bardzo szybko, a w cierpliwość należy uzbroić się tylko wtedy, gdy mrozimy czekoladki 😉 Zamiast daktyli możemy użyć też suszonych śliwek.

Składniki:

  • 300 g daktyli bez pestek
  • woda do namoczenia datyli
  • aromat migdałowy + 2 łyżki brandy (opcjonalnie)
  • ok. 80 g orzechów włoskich
  • łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki kakao
  • foremki na pralinki

Przygotowanie:

Daktyle zalać ciepłą wodą z dodatkiem aromatu migdałowego i brandy, poczekać aż dobrze zmiękną. Orzechy włoskie rozdrobnić (jeśli lubimy drobne kawałki, możemy zmielić je w młynku lub blenderze). Odłożyć trochę orzechów do obsypania pralinek. Daktyle zblendować i dodać do nich orzechy. Olej kokosowy rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do niego kakao i masło orzechowe, dobrze wymieszać. Dodać do zblednowanej masy daktylowo-orzechowej i mieszać do połączenia wszystkich składników. Masę nakładać łyżeczką do foremek. Wierzch posypać orzeszkami i kakao. Pralinki wstawić do lodówki na całą noc.

fit czekoladowe pralinki

fit czekoladowe pralinki


Co myślicie o takiej wersji pralinek? 🙂

Fit czekoladowe pralinki z orzechami – przepis

You May Also Like