Brownie z fasoli z kremem z mascarpone i jogurtów greckich − przepis

Brownie z fasoli to dietetyczna odpowiedź na mocno czekoladowy i kaloryczny wypiek. Fit brownie jest idealnie wilgotne i słodkie. W niczym nie ustępuje swojemu pierwowzorowi i pozwala grzeszyć… bez wyrzutów sumienia!

Uwielbiam mocno czekoladowe, ciężkie i wilgotne wypieki. Do fit brownie podchodziłam początkowo sceptycznie i obawiałam się wyczuwalnego posmaku fasoli. Jakże duże było moje zdziwienie, gdy posmakowałam efektów! Powiem tylko tyle − nawet mój tata, zwolennik wszelkiego rodzaju łakoci, nie poznał, że to „oszukana wersja” brownie. Niech to będzie najlepszą rekomendacją przepisu:)

Składniki na ciasto:

  • puszka dokładnie opłukanej czerwonej fasoli (ok. 250-280g)
  • 3 łyżki naturalnego kakao
  • pół szklanki mąki owsianej
  • dojrzały banan
  • 4 jajka
  • łyżeczka sody (proszek do pieczeni zabija witaminę B1)
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 3 krople aromatu migdałowego
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • stewia, syrop z agawy lub miód do smaku
  • migdały w płatkach

Składniki na krem:

  • 250g serka mascarpone
  • 300g jogurtu greckiego
  • stewia

brownie z fasolibrownie z fasoli

Przygotowanie:

Opłukaną i odsączoną fasolę blendujemy z bananem. Dodajemy resztę składników i kontynuujemy blendowanie. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na około 30 minut. Użyłam tortownicy o średnicy 24 cm.

Serek, jogurt i stewię miksujemy na gładką masę. Po przestudzeniu dekorujemy ciasto przygotowanym kremem. Możemy delikatnie przekroić nasze brownie i przełożyć nim powstałe blaty (wierzch również smarujemy kremem). Ciasto posypujemy uprażonymi płatkami migdałów.

W roli kremu świetnie sprawdzi się również ubite mleczko kokosowe! 🙂

Bita śmietana z mleczka kokosowego:

Puszkę mleczka kokosowego wstaw do lodówki na minimum 4 godziny (im dłużej mleczko będzie stało w lodówce, tym lepiej będzie się ubijać). Po upływie wyznaczonego czasu otwórz schłodzoną puszkę i oddziel twardy tłuszcz kokosowy od wody (wodę wykorzystaj do koktajlu). Tłuszcz przełóż do miski i zmiksuj z dodatkiem słodzika (można też użyć śmietan-fixu).

Spróbuj także → Sernik na zimno z mleczkiem kokosowym

Smacznego!


Macie jakiś inny sprawdzony przepis na fit brownie? Ja zamierzam przygotować teraz wersję z batatem. Polecacie? 😉

  • Magdalena Chojnacka

    mmm, ośliniłam się 😀 ląduje w ulubionych 😉

  • Pięknie wygląda, ale tak jak Ty kiedyś, tak ja nadal mam wątpliwości, czy nie będzie za bardzo smakowało fasolą. Zdjęcia do mnie przemawiają, ale kiedy już widzę spis składników, to jakoś się nie mogę przekonać. 😛

    • Rozumiem doskonale 😉 Może kiedyś przyjdzie taki dzień 😉

  • Michał Woroniecki

    Wygląda świetnie i na pewno tak smakuje:D

Navigate