Antyoksydanty w diecie mają szczególne znaczenie, ponieważ chronią przed nowotworami i wymiatają wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się organizmu. Dieta antyrakowa to podstawa w dzisiejszych czasach. W jakich produktach znajdziemy cenne przeciwutleniacze?

Dlaczego dieta bogata w antyoksydanty jest tak ważna?

Wzrost zanieczyszczeń powietrza, nieprawidłowa dieta bogata w przetworzoną żywność, chemia kosmetyczna, wszechobecny plastik czy palenie papierosów to czynniki wpływające na wzrost poziomu wolnych rodników. Ich nadmiar oddziałuje niekorzystnie na stan skóry i podnosi ryzyko wielu chorób. Dieta bogata redukuje szkodliwe skutki stresu oksydacyjnego, poprawiając nasz stan zdrowia i wygląd.

Czym w ogóle są antyoksydanty?

Antyoksydanty chronią przed nowotworami i spowalniające procesy starzenia, dlatego są najważniejszym składnikiem diety antyrakowej. Działanie przeciwutleniające mają witaminy C, E, A oraz flawonoidy i karotenoidy zawarte w owocach i warzywach o intensywnej barwie.

Do naturalnych przeciwutleniaczy zaliczamy:

  • witaminę E,
  • karoteny i witaminę A,
  • nienasycone kwasy tłuszczowe,
  • witaminę C,
  • polifenole (szczególnie flawonoidy),
  • cynk,
  • selen.

Do produktów bogatych w przeciwutleniacze zalicza się:

  • oleje roślinne, orzechy i nasiona – są bogatym źródłem witaminy E
  • orzechy włoskie, siemię lniane, olej lniany i rzepakowy oraz tłuste ryby morskie, algi morskie (alternatywa dla ryb) – dostarczają kwasów omega-3
  • marchew, dynię, brzoskwinie, morele, czerwoną paprykę, natkę pietruszki, szpinak, szczaw,
    jarmuż – zawierają beta-karoten
  • nabiał, tłuste ryby – źródło witaminy A
  • truskawki, dziką różę, cytrusy, paprykę, kiwi, pomidory – są źródłem witaminy C oraz flawonoidów
  • zieloną, białą i czerwoną herbatę, kawę, gorzką czekoladę i czerwone wino – zwierają dużą dawkę polifenoli
  • nasiona roślin strączkowych – bogate w składniki mineralne i polifenole
  • pestki dyni, nasiona sezamu, migdały, dziki ryż, orzechy i czosnek – zawierają cynk i selen
  • kurkuma (a raczej zawarta w niej kurkumina) ze względu na bogactwo przeciwutleniaczy

Mój przepis na dietę antyrakową

Od dawna doceniam znaczenie przeciwutleniaczy w diecie, co przekłada się choćby na moje wybory kosmetyczne 🙂 Staram się jeść jak najwięcej produktów pełnych witaminy C, A i E. Uwielbiam pomidory (jem ich naprawdę dużo), olej lniany (piję łyżkę stołową na czczo) i siemię lniane (glutek z siemienia lnianego działa zbawiennie nie tylko na włosy, ale też śluzówkę żołądka). Jem sporo kasz, owoców i warzyw, w międzyczasie popijając zieloną herbatkę, zioła i czystek.

Nie wyobrażam sobie też codziennej diety bez alg morskich (ostatnio odkryto nawet, że algi wakame są przepisem na długowieczność) 😉 Z racji tego, że nie jestem w stanie przełknąć sproszkowanej postaci, nawet w formie koktajlu z jarmużem, suplementuję się „spiruletkami”, czyli tabletkami ze spiruliną.

Więcej o algach morskich przeczytacie tu:

Spirulina – właściwości. Algi morskie pokarmem przyszłości

Dietę bogatą w przeciwutleniacze wspieram też za pomocą NoOxi – mojego najnowszego odkrycia. To naturalny suplement diety zawierający bezpieczne składniki aktywne (między innymi ekstrakt z pomidorów, kwercetynę i kurkumę) − ekstrakty standaryzowane i poddane badaniom mikrobiologicznym o określonej zawartości substancji czynnej. Ujęła mnie wysoka zawartość kwercetyny (która swoją drogą wspomaga przy okazji walkę z moimi alergicznymi dolegliwościami) oraz ekstraktu z kłącza ostryżu długiego, czyli kurkumy, której jestem ogromną fanką. Złote mleko popijam nie tylko w okresie jesienno-zimowym 🙂

Co jeszcze znajdziemy w wegańskich kapsułkach NoOxi?

Kwerectynę − to silny przeciwutleniacz, który oczyszcza organizm z wolnych rodników.. Osoby spożywające kwercetynę obserwują u siebie zmiany w wyglądzie sylwetki, jest to składnik, który wspomaga odchudzanie. Dodatkowo reguluje i wspiera pracę całego układu krążenia, a także ma działanie przeciwnowotworowe i przeciwalergiczne.


Ekstrakt z kłącza ostryżu długiego [90% kurkuminoidów] – ostryż długi jest bogaty w kurkuminoidy i to właśnie one sprawia, że ten produkt ma tak silne i wyjątkowe działanie. Kurkuminoidy mają działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu posiadają właściwości przeciwstarzeniowe i przeciwnowotworowe. Działają przeciwbakteryjnie i korzystnie wpływa na pracę układu trawiennego. Mają właściwości żółciopędne, a także żółciotwórcze. Składnik ten zmniejsza ryzyko rozwoju stanów zapalnych, wspiera wydzielanie soku trzustkowego, a
dodatkowo ma właściwości rozkurczające.

Ekstrakt z pestek winogron [95% proantocyjanidyn] – wspiera pracę układu krążenia. Reguluje poziom cholesterolu, zmniejszając ryzyko występowania zwału serca, czy rozwoju miażdżycy. Ekstrakt z pestek z winogron
ma działanie destrukcyjne na komórki nowotworowe. Z pestek z winogron wydobywa się proantocyjanidyny, które należą do grupy flawonoidów.

Ekstraktu z pestek granatu [40% kwasu elagowego] – to naturalne i bogate źródło kwasu elagowego, który ma silne właściwości antyoksydacyjne, antymutogenne, a także przeciwnowotworowe. Kwas ten posiada aktywność przeciwzapalną, a także działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Kwas elagowy, jako przeciwutleniacz sprawia, że w organizmie człowieka odchodzi do spowolnienia procesu starzenia się komórek.

Ekstrakt z owoców pomidora zwyczajnego [10% likopenu] – ekstrakt z owoców pomidora zwyczajnego zawieraj wysokie stężenie likopenu, który jest przeciwutleniaczem i zmniejsza ryzyko zawału serca, a także ma działanie przeciwnowotworowe. Głównym źródłem likopenu są owoce pomidora zwyczajnego. W organizmie doprowadza on do neutralizacji wolnych rodników. To dzięki silnym działaniom przeciwutleniającym likopen ma
właściwości prozdrowotne, jednak ma on również zdolność do obniżania poziomu złego cholesterolu, dzięki czemu ma korzystny wpływ na zdrowie serca.

Pełny skład NoOxi:

Składnik aktywny 2 kapsułki % RWS *

  • Kwercetyna 200,00 mg
  • Ekstrakt z kłącza ostryżu długiego [90% kurkuminoidów] 200,00 mg
  • Ekstrakt z pestek winogron [95% proantocyjanidyn] 200,00 mg
  • Ekstraktu z pestek granatu [40% kwasu elagowego] 100,00 mg
  • Ekstrakt z owoców pomidora zwyczajnego [10% likopenu] 50,00 mg
  • Ekstrakt z korzenia rdestowca ostrokończystego [50% resweratrolu] 50,00 mg
  • Koenzym Q10 30,00 mg
  • Witamina D 55,00 μg 1100%
  • Witamina E 55,00 mg 417%
  • Witamina C 250,00 mg 313%
  • Folian 400,00 μg 200%
  • Witamina B12 50,00 μg 2000%
  • Selen 110,00 μg 200%

* RWS – Rekomendowana Wartość Spożycia

Tabletki należy przyjmować podczas posiłku rano i w ciągu dnia po jednej kapsułce. Nie zaleca się przyjmowania suplementu wieczorem, przed snem.

NoOxi – formuła antyoksydacyjna

  • USUWA WOLNE RODNIKI
  • KLUCZOWY ELEMENT DIETY ANTYRAKOWEJ
  • SPOWALNIA PROCESY STARZENIA SIĘ ORGANIZMU
  • REDUKUJE STRES OKSYDACYJNY
  • ZMNIEJSZA RYZYKO USZKODZENIA DNA
  • PODNOSI ODPORNOŚĆ ORGANIZMU
  • WSPOMAGA UKŁAD KRĄŻENIA
  • ZAPOBIEGA ROZWOJOWI CHORÓB OKREŚLANYCH JAKO CYWILIZACYJNE

Antyoksydanty w diecie. Produkty, które wymiatają wolne rodniki
5 (100%) 4 votes

You May Also Like